Φρένο στο καθεστώς των φετινών μετεγγραφών! Τα δυσκολεύουν πάλι!

Στην επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων στο καθεστώς των φετινών μετεγγραφών προχωρεί το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να περιορίσει -όσο το δυνατόν- το κύμα φυγής των νέων φοιτητών προς τα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας και να αποτρέψει την «ερήμωση» των περιφερειακών ιδρυμάτων.
Από τις 6 έως τις 10 Οκτωβρίου και μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις όσων φοιτητών επιθυμούν μετεγγραφήΣύμφωνα με το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης, η οποία αναμένεται τη Δευτέρα να δοθεί στη δημοσιότητα, τα μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ και η μόνιμη κατοικία τόσο των γονέων όσο και των αδελφών που επίσης συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα κρίνεται πλέον το αν τελικά η αίτηση για μετεγγραφή θα γίνεται δεκτή. Υπενθυμίζεται πως ο ισχύων νόμος δίνει το δικαίωμα στους φοιτητές, που πληρούν τις προϋποθέσεις, να μετακινηθούν «προς πάσα κατεύθυνση ανάλογα με τις επιθυμίες τους». Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», κάτι τέτοιο θα πάψει να ισχύει. Ειδικότερα, οι φοιτητές θα μπορούν να παίρνουν μετεγγραφή μόνο στη σχολή που βρίσκεται στον τόπο κατοικίας των γονέων ή στην πλησιέστερη πόλη ή σε άλλη όπου σπουδάζει συγγενής α’ βαθμού της οικογένειας (αδελφός, αδελφή).
Η επίδοση του υποψήφιου φοιτητή στις εξετάσεις αποτελεί το βασικό κριτήριο, όταν πρόκειται για μετεγγραφή σε ομοειδή τμήματα της ίδιας περιφέρειαςΠαράλληλα, βασικό κριτήριο θα αποτελεί η επίδοση των φοιτητών στις πανελλαδικές εξετάσεις όταν πρόκειται για ομοειδή τμήματα της ίδιας περιφέρειας. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται ο κίνδυνος «συνωστισμού» σε κεντρικά ιδρύματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα διαφυλάσσεται ο… πήχης των βάσεων στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές (π.χ. ΕΜΠ), καθώς εκεί θα βρίσκονται μόνο όσοι έχουν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία. Η υπουργική απόφαση αφορά στους επιτυχόντες των εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου Γενικού  (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α' και Ομάδας Β', περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2014 που κατέλαβαν θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι: α) πολύτεκνοι, β) τρίτεκνοι και γ) ειδικές κατηγορίες (μονογονεϊκή οικογένεια, παιδιά άγαμης μητέρας μ' ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, ασθενείς, τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας). Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής φοιτητές προηγούμενων ετών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσα στον Οκτώβριο και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου.

Ο νέος νόμος και το… κέφι του φοιτητή

Ο ισχύων νόμος είχε προωθηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τον περασμένο Μάιο και είχε αφήσει πολλά «παραθυράκια» μετεγγραφής ακόμα και σε φοιτητές οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

«Θα κάνουμε μια έντιμη εφαρμογή, γιατί -κακώς βέβαια- ο νόμος έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής σε όλους και όχι στους οικονομικά αδυνάτους μόνο, κατά τα γούστα και τα κέφια του καθενός. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε» εξήγησε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε πρόσφατη τοποθέτησή του.

Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του αριθμού εισακτέων ανά σχολήΣύμφωνα με την υπουργική απόφαση ως πόλη νοείται «το πολεοδομικό συγκρότημα το οποίο μπορεί να απαρτίζεται από έναν ή περισσότερους δήμους, όπως τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για παράδειγμα δεν θα γίνεται δεκτή αίτηση μεταφοράς θέσης επιτυχίας από σχολή ή τμήμα ΑΕΙ του Πειραιά σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα ΑΕΙ των Αθηνών και αντιστρόφως.

Επιπλέον, ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του αριθμού εισακτέων ανά σχολή. Η υπουργική απόφαση προβλέπει επίσης πως οι μεταφορές θέσεων αφορούν σε σχολές ή τμήματα αντίστοιχα των σχολών ή τμημάτων εισαγωγής, εφόσον βρίσκονται σε διαφορετική πόλη, υπό την προϋπόθεση λειτουργίας αντίστοιχων εξαμήνων. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο τμήμα του ίδιου ΑΕΙ. Παράλληλα, η φορολογική δήλωση που περιλαμβάνεται στα δικαιολογητικά για τη μετεγγραφή θα πρέπει να αφορά στα οικονομικά στοιχεία του 2013.

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να δηλώσει μόνο μια σχολή προτίμησης μαζί με όλα τα προσωπικά του στοιχεία. Επίσης, θα πρέπει να δώσει τον προσωπικό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον ΑΦΜ του γονέα στον οποίο έχει συμπεριληφθεί ως τέκνο στην αντίστοιχη δήλωση φόρου εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2014. Μόλις υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση, ο φοιτητής θα πρέπει να την εκτυπώσει και στη συνέχεια να την καταθέσει στη σχολή που επιθυμεί να πάρει μετεγγραφή.

Posted in ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *