Στα χέρια των Ιδρυμάτων ο αριθμός εισακτέων - Θα γίνει ¨κούρεμα¨ κατα 30 έως 50%!

Την μείωση των εισακτέων προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, κάνοντας λόγο για τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα ικανοποιηθεί το αίτημα των ιδρυμάτων να καθορίζουν τα ίδια τον αριθμό των εισακτέων. Με την πρωτοβουλία αυτή τα ιδρύματα αναμένεται να περιορίσουν τον αριθμό των υποψηφίων κατά 30% έως και 50%, όπως προκύπτει από τα αιτήματα των ιδρυμάτων, κάτι, που γίνεται κάθε χρόνο αλλά το υπουργείο ποτέ δεν εγκρίνει.

Όπως αναφέρει το “ΕΘΝΟΣ”, κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) σχετικά με τη μείωση της ύλης στα δημοτικά σχολεία, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι προτίθεται να καταθέσει νομοθετική τροπολογία,, η οποία θα προβλέπει τον καθορισμό των εισακτέων αλλά και των μεταγραφών από τα ΑΕΙ.

“Ακούγονται εδώ στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και όχι μόνο εδώ, πολλές σκέψεις και πολλές διαμαρτυρίες για τον μεγάλο αριθμό των φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η κριτική επαυξάνεται λόγω του μεγάλου αριθμού των μετεγγραφών. Ακούστηκε αυτό και στις συσκέψεις που κάνουμε με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ”, τόνισε ο υπουργός για να συμπληρώσει: “Αφού υπάρχει και σχετική παλαιότερη απόφαση του ΕΣΥΠ, θα καταθέσουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. "Θα περάσει ο καθορισμός του αριθμού στα Ιδρύματα και να αντιμετωπίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα και να αντιμετωπίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα και τα προβλήματα που έχουν για τη λειτουργία τους και τις κοινωνικές αντιδράσεις”.

Τα πανεπιστήμια κάθε χρόνο ζητούν σημαντική μείωση στον αριθμό των εισακτέων, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν ικανοποιητικά τον αριθμό των φοιτητών που στέλνει κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας, λόγω ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό, ενώ πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουν ζητήσει να ρυθμίζουν τα ίδια τον αριθμό των φοιτητών που θα δεχτούν.

Αναφερόμενοι στη χθεσινή πρόταση του υπουργού για τους εισακτέους, πρυτάνεις δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσαν να το δεχτούν αλλά με προϋποθέσεις.

“Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό, δηλαδή να καθορίζουν τα ιδρύματα τον αριθμό των εισακτέων, είναι η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων σε βάθος τετραετίας, ώστε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόσους φοιτητές μπορούμε να εκπαιδεύσουμε”, τόνισε στο “ΕΘΝΟΣ” ο κ. Πάρις Τσάλτας, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο υπουργός Παιδείας πάντως μίλησε και για πριμοδότηση με “χρήματα όσο και με προσωπικό” όσων πανεπιστημίων αναπτύξουν προπτυχιακά και μετά πτυχιακά προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα με δίδακτρα τα οποία θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές αρχικά στον τουρισμό και στις φιλοσοφικές σχολές. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν δύο τμήματα τουρισμού στα πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. Με δίδακτρα και διδασκαλία στην αγγλική, όπως κάνει το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο έχει ένα μεταπτυχιακό με φοιτητές κυρίως από την Αφρική.

Posted in ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *