Προκαθορισμένος στο εξής ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ;

Καθαρή συμφωνία για τον αριθμό των εισαγομένων στα πανεπιστήμια εξαρχής προτείνουν τα ίδια τα ΑΕΙ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνονται εκ των υστέρων προσαυξήσεις του αριθμού από το... παράθυρο, λόγω «ειδικών» συνθηκών.
Ειδικότερα, αρχίζει σήμερα η Σύνοδος των Πρυτάνεων στην Αθήνα, με τα ΑΕΙ να φέρνουν στο τραπέζι του διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας-δίπλα στο μόνιμο θέμα της υποχρηματοδότησης- και το θέμα ορισμού των εισακτέων τους, μετά και την πρόταση του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου να αναλάβουν αποκλειστικά τα ΑΕΙ τη σχετική αρμοδιότητα. Όπως ανέφερε χθες στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Οικονομικού Παν. Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος, για τον τρόπο ορισμού των εισαγομένων σε κάθε ΑΕΙ προτείνεται:
- Να υπάρχει τριμερής συμφωνία ανάμεσα σε κάθε ΑΕΙ (που γνωρίζει πόσους μπορεί να εκπαιδεύσει), την Αρχή Αξιολόγησης των ΑΕΙ (ΑΔΙΠ) και την πολιτεία (που χρηματοδοτεί τα ΑΕΙ) για τον αριθμό.
- Ο αριθμός να είναι καθορισμένος από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται και θέσεις για ειδικές κατηγορίες (π.χ. από μετεγγραφή). Για τις θέσεις από μετεγγραφή προτείνεται να αποτελούν έως το 15% των συνολικών θέσεων κάθε ΑΕΙ (ή σχολής).
- Το νέο σύστημα θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, μέσω υπογραφής προγραμματικής συμφωνίας.
Παράλληλα, η Σύνοδος θα εξετάσει το θέμα της υποχρηματοδότησης (το Παν. Αθηνών εκπέμπει σήμα ότι δεν μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες το 2015), τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων και το «πάγωμα» των διορισμών και, άρα, τη μη κάλυψη των θέσεων που χηρεύουν (λόγω π.χ. συνταξιοδοτήσεων) και, κατά συνέπεια, τη μη διδασκαλία μαθημάτων.

Posted in ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *