Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν τις φετεινές βάσεις εισαγωγής

Γρίφος για δυνατούς λύτες είναι κάθε χρόνο σχεδόν, η εκτίμηση για το που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Λίγες ημέρες πριν τη λήξη των Πανελλαδικών εξετάσεων, όλοι επιχειρούν με τα δεδομένα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους να προβλέψουν την άνοδο ή την πτώση των κυριότερων σχολών.

Ας δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τις διακυμάνσεις αυτές, όχι μόνο για φέτος αλλά και για κάθε χρονιά.

Αριθμός εισακτέων

Κατά 2.000 μειώνονται οι θέσεις των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι θέσεις φέτος είναι 68.345, ενώ οι αιτήσεις έφτασαν τις 101.508.

 Αναλυτικά ο γενικός αριθμός εισακτέων αφορά 44.200 θέσεις στα πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και 24.145 θέσεις στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ.

Οι μετεγγραφές

  Η τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις μετεγγραφές για τις κοινωνικές κατηγορίες των τριτέκνων και πολυτέκνων διαμορφώνει ένα διαφορετικό τοπίο το οποίο θα επηρεάσει πολλές σχολές. Οι επιλογές των υποψηφίων ιδιαίτερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια θα περιοριστούν καθώς τα κριτήρια των μετεγγραφών όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ θα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Ο αριθμός των αριστούχων

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καθηγητών και έμπειρων βαθμολογητών, σε αρκετά μαθήματα οι επιδόσεις των μαθητών είναι χειρότερες σε σχέση με πέρυσι και κυρίως όσον αφορά τις άριστες βαθμολογίες (18-20) αλλά και τη μεσαία κλίμακα, πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεαστούν και τα μόρια εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές σχεδόν όλων των επιστημονικών πεδίων.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ρεπορτάζ του "ΕΘΝΟΥΣ"  οι υποψήφιοι φαίνεται ότι δεν τα κατάφεραν καλά στα εξής μαθήματα:

Νεοελληνική Λογοτεχνία. Οι φιλόλογοι προβλέπουν χαμηλότερες από πέρυσι βαθμολογίες.

Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης. Ιδιαίτερα στα Μαθηματικά της Κατεύθυνσης οι εκτιμήσεις μιλούν για πανωλεθρία, καθώς τα θέματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας οι προβλέψεις λένε ότι οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα από πέρυσι και οι καθηγητές περιμένουν αύξηση στα ποσοστά των γραπτών, που θα βαθμολογηθούν με βαθμούς κάτω της βάσης.

Βιολογία. Και στις δύο περιπτώσεις (Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης) οι επιδόσεις αναμένονται χειρότερες από πέρυσι σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες, και κυρίως από 18 έως 20.

Στα υπόλοιπα μαθήματα, όπως η Νεοελληνική Γλώσσα, η φυσική, η ιστορίας και τα Αρχαία, οι επιδόσεις φαίνεται ότι θα κινηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

Posted in ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *