Μπάχαλο με τις εξετάσεις του Νέου Λυκείου! Όλα στον αέρα!

Eίναι σίγουρο ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα απολύτως αφού δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές και συνεπώς το μόνο που έχουν να κάνουν είναι από την επόμενη εβδομάδα (10 του μήνα) έως και τις 25 Φεβρουαρίου, να καταθέσουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να θυμούνται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και δεν πρέπει να τη χάσουν.

Σε αναμονή

Τώρα, όσον αφορά τα παιδιά που φέτος είναι στη Β’ Λυκείου, θα πρέπει να περιμένουν κάποιο διάστημα έως ότου το υπουργείο Παιδείας οριστικοποιήσει ορισμένες αναγκαίες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα δώσουν του χρόνου εισαγωγικές εξετάσεις, ώστε να πορευτούν ανάλογα. Επί της ουσίας το σύστημα θα παραμείνει ίδιο με το σημερινό, όπως έχουν τονίσει στο «ΕΘΝΟΣ» , στελέχη της νέας πολιτικής ηγεσίας, αλλά σίγουρα θα χρειαστούν κάποιες παρεμβάσεις όσον αφορά τα πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα και τα ωρολόγια προγράμματα. Για παράδειγμα: Φέτος οι μαθητές της Β’ Λυκείου δεν διδάσκονται στα μαθήματα προσανατολισμού δεν διδάσκονται Χημεία και Λατινικά, αφού το σύστημα του «Νέου Λυκείου» που ήδη κατήργησε η νέα κυβέρνηση είχε διαφορετική φιλοσοφία.

Τα μαθήματα αυτά όμως είναι βασικά στο ισχύον σύστημα των Πανελλαδικών, με το οποίο του χρόνου οι μαθητές θα δώσουν εξετάσεις και συνεπώς τουλάχιστον όσον αφορά το ωρολόγιο πρόγραμμα (σ.σ: τις ώρες διδασκαλίας), θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Επίσης αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μαθημάτων στα οποία θα δώσουν εξετάσεις του χρόνου τα παιδιά για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ .

Η πρώτη σκέψη είναι να παραμείνουν έξι, όπως ισχύει και για τους φετινούς υποψηφίους, μια και αυτό δεν θα επιφέρει αναταράξεις στο σύστημα που έχει ήδη δοκιμασθεί για αρκετά χρόνια, αλλά μπορεί τελικά ο νέος υπουργός να αποδεχτεί διαφορετική εισήγηση, με δεδομένα ότι οι μαθητές της Β’ τάξης ήταν ψυχολογικά προετοιμασμένοι να δώσουν του χρόνου εξετάσεις σε 4 μαθήματα για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Πάντως η υπόσχεση από την πλευρά του υπουργείο είναι, του χρόνου τα παιδιά να έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής σχολών, αφού τώρα μπορούν αν επιλέξουν μόνο από δύο πεδία σχολές.

Εκτός από την κατάργηση του πανελλαδικού τύπου εξετάσεων στην Α’ και τη Β’ Λυκείου, αλλάζουν και τα κριτήρια για την προαγωγή των μαθητών στην επόμενη τάξη. Και αυτό διότι ο υπολογισμός του μέσου όρου για την προαγωγή που ίσχυε πέρυσι, είχε αφήσει αρχικές χιλιάδες μαθητές μεταξεταστέους, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς ήταν μαθητές με μέσο όρο ακόμη και 16 ή 17. Η αυστηροποίηση των κριτηρίων για την προαγωγή που ίσχυαν, βελτιώθηκαν στη συνέχεια, κάνοντας ευκολότερη την προαγωγή για πολλούς μαθητές.

Ήδη, μάλιστα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε πως επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος 9,5.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Posted in ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *