Ισχυρή έκρηξη το πρωί στο κέντρο της Αθήνας

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έπειτα από την ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά στην Τράπεζα της Ελλάδος, επί της οδού Αμερικής 3, στο κέντρο της Αθήνας. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 5.55 το πρωί, ενώ είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο άνδρα, 45 λεπτά νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ι.Χ. μάρκας Nissan Sunny είχε κλαπεί από τις 5 Απριλίου του 2014.

Πριν γίνουν τα δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, οι άνδρες της ασφάλειας στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας ειδοποίησαν την αστυνομία για έναν ύποπτο άνδρα. Τους κίνησε την περιέργεια το γεγονός πως είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του στο συγκεκριμένο σημείο, όπου απαγορεύεται η στάθμευση καθώς πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας. Ακόμη περισσότερο τους ανησύχησε ο οδηγός. Ο άνδρας που πάρκαρε το παγιδευμένο αυτοκίνητο βγήκε από αυτό φορώντας κράνος και στάθηκε στη γωνία της οδού Πανεπιστημίου με την οδό Αμερικής. 

Έτσι ξεκίνησε η κινητοποίηση. Προηγούμενες πληροφορίες μιλούσαν για έναν νεαρό άνδρα που έφυγε τρέχοντας από το σημείο τη στιγμή που έφτασαν οι αστυνομικοί για να το αποκλείσουν. 
Οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο νεαρός επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε άλλο άτομο. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες τα χαρακτηριστικά του νεαρού ήταν αλλοιωμένα.

Στο κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Τράπεζας βρίσκεται και το γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ενώ στην περιοχή βρίσκονται επίσης ένα υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς και το ΕΣΡ. 

Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής ψάχνουν τις κάμερες στα κεντρικά σημεία των οδών που περικλείουν το σημείο της έκρηξης, προκειμένου να βρουν εικόνες από την κίνηση του κλεμμένου και παγιδευμένου με αμμωνιοδυναμίτιδα αυτοκινήτου.

Ο άνδρας που έκανε τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα υποστήριξε πως το παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε 75 κιλά εκρηκτικών. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής αναφέρουν πως οι τρομοκράτες ενδεχομένως να το παγίδευσαν με ANFO (το λεγόμενο "εκρηκτικό της νοικοκυράς" καθώς είναι δυνατό να το παρασκευάσει κανείς με απλά υλικά στην κουζίνα του σπιτιού του) και το οποίο χρησιμοποιούσε κατά κόρον ο Επαναστατικός Αγώνας. 

Η αμμωνιοδυναμίτιδα, που αλλιώς ονομάζεται και εκρηκτικό των φτωχών, δεν δημιουργεί μεγάλο κρατήρα αλλά τεράστιο ωστικό κύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σπασμένα τζάμια και μεγάλες αστικές ζημιές σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων. 

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, στο εμπορικό κέντρο Attica κι ένα υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και σε γύρω κτίρια (σ.σ. εκεί βρίσκεται και το ΕΣΡ). Σπασμένα τζάμια διασκορπίστηκαν παντού αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Posted in ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *