ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014: Λίγα λόγια για τα φετινά θέματα της νεοελληνικής γλώσσας.

Τα θέματα φέτος ήταν βατά αλλά όχι αναμενόμενα ως προς τη θεματική τους , καθώς άλλα πιο επίκαιρα, όπως ο «Εθελοντισμός» ή ο «Τουρισμός», ακόμα και τα «Μνημεία» ή «Τα γλυπτά του Παρθενώνα», θεωρούνταν πιο πιθανά. Εν τούτοις και φέτος, οι μαθητές μας ήταν αρκούντως προετοιμασμένοι στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς είχε υποπέσει στην αντίληψή μου, λίγο καιρό πριν τις εξετάσεις, ένα videoστο youtubeμε τον τίτλο “Lookup”[του GaryTurk], το οποίο πραγματεύονταν  τον εθισμό του σύγχρονου ανθρώπου στην χρήση των νέων τεχνολογιών, με τραγική συνέπεια την απομάκρυνσή του από την γνήσια ανθρώπινη επαφή και την απώλεια της αληθινής ζωής. Έτσι, στα πλαίσια της ευρύτερης προβληματικής πάνω στο ζήτημα του απαξιωμένου ανθρωπισμού, διδάχθηκε στους μαθητές μας το κείμενο: «Τεχνοκρατία και ανθρωπισμός» του Νίκου Ζακόπουλου.

Με την προϋπόθεση ότι δεν έχει αναλωθεί η ανάπτυξη στα ανθρώπινα δικαιώματα και μόνο, αλλά έχει εντοπιστεί απλά η διαφορά τους, (ότι δηλαδή ο ανθρωπισμός είναι σύστημα αντιλήψεων που παραδέχεται την αξία του ανθρώπου ως προσωπικότητας, με αποτέλεσμα να του αναγνωρίζονται ως αυτονόητα τα δικαιώματά του, και άρα τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποτελούν εφαρμογή του ανθρωπισμού) καμία άλλη σημαντική δυσκολία δεν πρέπει να αντιμετώπισαν οι μαθητές.

Τους εύχομαι καλή δύναμη για την ολοκλήρωση της προσπάθειάς τους, και τους συνιστώ να αφήνουν πίσω τους την όποια επίδοσή τους στα προηγούμενα μαθήματα, εστιάζοντας πάντα στο μάθημα που έχουν μπροστά τους.

Καλή επιτυχία σε όλους!

 Με εκτίμηση Γιάννης Κουλουμπής (Φιλόλογος)

Posted in ¨ΑΝΟΔΟΣ¨: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *