ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014: Λίγα λόγια για τα θέματα Φυσικής Γ.Π.

Τα θέματα στη Φυσική Γενικής Παιδείας φέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ήσαν βατά, κλασσικά, αναμενόμενα και χωρίς παγίδες ή υπερβολές. Κάλυπταν σχεδόν όλο το φάσμα της ύλης. Υπήρχαν ερωτήσεις από όλα τα κεφάλαια και είχε δοθεί βαρύτητα στα πιο σημαντικά σημεία του κάθε κεφαλαίου.
Ειδικά στα δύο τελευταία θέματα (προβλήματα), οι μαθητές έπρεπε, όχι μόνο να ξέρουν πολύ καλά τη θεωρία, αλλά να την έχουν κατανοήσει σε βάθος, όπως πρέπει να γίνεται γενικά με το μάθημα της Φυσικής. Μια μικρή δυσκολία υπήρχε στο τελευταίο υπο-ερώτημα του τέταρτου θέματος, όπου οι μαθητές θα έπρεπε να έχουν γνώσεις από τα προηγούμενα έτη.
Οι μαθητές της Θετικής και της Τεχνολογικής κατεύθυνσης, θεωρώ ότι πρέπει να έγραψαν αρκετά έως και πολύ καλά. Για τους μαθητές της Θεωρητικής κατεύθυνσης που «τόλμησαν» να πάρουν μάθημα επιλογής τη Φυσική, δεν είμαι τόσο ... σίγουρος.
Φαίνεται ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα κάνει, σε αντίθεση με αυτά που διδάσκει, διακρίσεις στις γενικές γνώσεις των μαθητών, ανάλογα με την κατεύθυνση που αναγκάστηκαν να διαλέξουν!
 
Δημήτρης Τσάλης (Φυσικός)
Posted in ¨ΑΝΟΔΟΣ¨: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *