ΒΟΜΒΑ: Χωρίς νέα σχολικά βιβλία δεν μπορούν να γίνουν οι Πανελλήνιες του χρόνου!

Μάλλον εκεί στο Υπουργείο Παιδείας κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, αποδεικνύοντες συνεχώς ότι δεν έχουν πάρει μυρωδιά για το τι θα σκάσει στα χέρια τους!

Μετά τις αλλοπρόσαλες διευκρινήσεις για τα ΠΡΟΤΥΠΑ και ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ σχολεία, με ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ κατά το δοκούν:

¨Τα Ιστορικά Πρότυπα Σχολεία:

Η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά (έτος λειτουργίας 1847),

η Βαρβάκειος Σχολής  (1860),

η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων (1833),

στα οποία προστέθηκαν αργότερα

η Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης (1934/1972)

το Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων (1946)

έχουν τη δική τους ιστορία και τη δική του εκπαιδευτική παράδοση, η οποία είναι απόλυτα σεβαστή.

Τα σχολεία αυτά θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με τους δικούς τους, ιστορικά αιτιολογημένους, κανόνες συμπληρωματικά στο εκπαιδευτικό σύστημα ως η βέλτιστη εκδοχή του.

Για τα σχολεία αυτά η Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων θα καθορίσει άμεσα σε συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων, τον σύλλογο αποφοίτων, τον σύλλογο γονέων & κηδεμόνων τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των μαθητών και μαθητριών τους για την προσεχή σχολική χρονιά. Την κατά σχολείο εφαρμογή των διαδικασιών επιλογής θα έχει το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τα όργανα διοίκησης του σχολείου  και υπό όρους απόλυτης διαφάνειας.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή των μαθητών και μαθητριών θα αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη και μόνο, ενώ η σχολική πορεία των μαθητών και μαθητριών από το Γυμνάσιο στο Λύκειο των σχολείων αυτών θα υπόκειται μόνο στις σχολικές εξετάσεις. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή επιπλέον διαδικασίες επιλογής από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.

Διαδικασίες επιλογής μαθητών και μαθητριών για το Λύκειο θα γίνονται μόνο για τυχόν συμπληρωματικές θέσεις, οι οποίες θα καθορίζονται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου¨.   

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ! 

... δεν έχουν αντιληφθεί ότι όπως έχουν τα πράγματα, του χρόνου τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου δεν θα μπορούν να δώσουν ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ με κανένα σύστημα.

Συγκεκριμένα:

Αν τα παιδιά αυτά δώσουν με το ΝΕΟ σύστημα – όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός – τότε θα πρέπει από χθες να έχει ξεκινήσει η συγγραφή νέων σχολικών βιβλίων με αναπροσαρμοσμένη ύλη που θα καλύπτουν το αυξημένων απαιτήσεων Πρόγραμμα Σπουδών, δηλ. 6 ώρες ή 8 ώρες διδασκαλία των μαθημάτων Προσανατολισμού εβδομαδιαίως.

Ο Υπουργός Παιδείας, μη ενημερωμένος προφανώς, ανακοίνωσε ότι δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε ΝΕΑ βιβλία για τη Γ΄ Λυκείου και θα τα αφήσουμε ώς έχουν.

Ναι κύριε Υπουργέ ... σας έχουν ενημερώσει ότι τα υπάρχοντα βιβλία καλύπτουν λίγες ώρες διδασκαλίας στη Γ΄ Λυκείου; Και όχι τα 6ωρα ή 8ωρα που απαιτεί το νέο πρόγραμμα σπουδών;

Σας έχουν ενημερώσει κύριε Υπουργέ ότι τα βιβλία των Λατινικών της Γ΄ Λυκείου προϋποθέτουν τη διδασκαλία του μαθήματος των Λατινικών στη Β΄ Λυκείου – πράγμα που δεν έχει γίνει;

Σας έχουν ενημερώσει κύριε Υπουργέ ότι η υπάρχουσα Χημεία της Θετικής Κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου προϋποθέτει τη διδασκαλία των κεφαλαίων (Θερμοχημεία-Ταχύτητα αντίδρασης-Χημική Ισορροπία-Οξειδοαναγωγή) από τη Β΄ Λυκείου, πράγμα που δεν έχει συμβεί;

Φυσικά ... κι αν ακόμη αφεθούν τα Παιδιά στο Παλιό – τωρινό – εξεταστικό σύστημα τα προβλήματα με την προαπαιτούμενη ύλη στα ως ανω μαθήματα θα υφίστανται!

Αυτό που με ξάφνιασε αρνητικά  είναι ότι ο υπουργός Παιδείας Α. Μπαλτάς φάνηκε πως δεν ήταν ενημερωμένος για τα Προγράμματα Σπουδών 17 μαθημάτων που υπογράφηκαν προεκλογικά, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς συντάκτες!

Σημειώνουμε ότι με βάση τα προγράμματα Σπουδών των 17 μαθημάτων θα έπρεπε να συγγραφούν ΝΕΑ βιβλία για τη Γ΄ Λυκείου – και όχι μόνο - σε άλλο γνωστικό αντικείμενο και να παραδοθούν το ταχύτερο δυνατό για να λειτουργήσει το νέο σύστημα στη Γ΄Λυκείου.

Ας απαντήσει ο Υπουργός πώς θα λειτουργήσουν τα προγράμματα Σπουδών της Γ΄ Λυκείου με τα υπάρχοντα σχολικά βιβλία και τις πρακτικές αδυναμίες που επισημάναμε παραπάνω.

Καρυοφύλλης Γιάννης

εκπαιδευτικός

Posted in ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *