Ασφυξία στα πανεπιστήμια λόγω μετεγγραφών!

Δεν έχουν πού να καθίσουν οι φοιτητές σε Καποδιστριακό, Πολυτεχνείο και ΑΠΘ!

Ασφυξία στα κεντρικά πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου, αφού... δεν υπάρχουν χώροι ούτε για να καθίσουν οι φοιτητές, προκάλεσαν τελικά οι μετεγγραφές.
Παρά το γεγονός ότι ο τελικός αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 10.000 - αισθητά μικρότερος από αυτόν που αρχικά υπολογιζόταν – σε σχολές όπως η Νομική και Ιατρική Αθήνας, οι Ηλεκτρολόγοι και οι Αρχιτέκτονες ΕΜΠ, η Πληροφορική και η Γεωπονική ΑΠΘ κ.ά. προέκυψε έως και διπλασιασμός του αρχικού αριθμού εισακτέων και σε πολλά άλλα τμήματα ανυπέρβλητος συνωστισμός.
Αυτό καθώς, πέρα από τις κατηγορίες των μετεγγραφών που αφορούσαν τρίτεκνους, πολύτεκνους, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, υπάρχουν ακόμα 17 κατηγορίες δικαιούχων εισαγωγής στα ΑΕΙ σε πρόσθετες θέσεις (π.χ. αθλητές, τέκνα Ελλήνων εξωτερικού, απόφοιτοι ξένων λυκείων, αλλοδαποί, αλλογενείς, από κατατακτήριες κ.ά.) που αυξάνουν περισσότερο τον συνωστισμό, όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα».
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε σχολές με εργαστήρια – όπως στο Πολυτεχνείο – ενώ πρόσθετο πονοκέφαλο προκαλούν οι συνταξιοδοτήσεις πανεπιστημιακών και οι διαθεσιμότητες διοικητικών οι οποίοι δεν αντικαθιστούνται παρότι οι φοιτητές πολλαπλασιάστηκαν.
Posted in ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *