Απίστευτο αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση!

Πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά από μία ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Η κυβέρνηση ακροβατεί καθώς υπάρχει η δέσμευση για την εφαρμογή ΦΠΑ 23% σε σχολεία και φροντιστήρια αλλά παράλληλα υπάρχει και η… υπόσχεση για άρση του μέτρου.

Το απόγευμα της Κυριακής (4/10), πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, βγήκε μία ανακοίνωση, με την οποία μεταξύ άλλων γινόταν γνωστό ότι το μέτρο του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρώτο βήμα για την κατάργηση του μέτρου, θα ήταν να μην εφαρμοστεί το 23% στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Εντελώς αιφνιδιαστικά όμως, έγινε διόρθωση, με την επισήμανση ότι η ανακοίνωση εστάλη πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ και βέβαια πριν εγκριθεί το περιεχόμενο της.

Όταν τελικά ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, εστάλη νέα ανακοίνωση, από την οποία έλειπε η επίμαχη παράγραφος για το ΦΠΑ, με την επισήμανση ότι η αρχική δεν είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα επιλυθεί στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

 

Τι έχει στα σκαριά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με τους δανειστές σχεδιάζει τα εξής:

  • Απαλλαγή για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία
  • Εφαρμογή για δημοτικά, γυμνάσια, Λύκεια
  • Για φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών επιβολή ΦΠΑ από 0%-13%

Τί έγινε με τις δύο ανακοινώσεις

Η αρχική ανακοίνωση που βγήκε πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής ανέφερε:

  1. Συγκροτείται επιτροπή για την παρακολούθηση του έργου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων.
  2. Το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
  3. Το Υπουργείο Οικονομικών θα διερευνήσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τρόπους κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή.
  4. Εγκρίθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο συντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί αύριο, Δευτέρα, στη Βουλή.

Στη δεύτερη ανακοίνωση αφαιρέθηκε η παράγραφος 2 όπου αναφέρονταν στην μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Posted in ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *