Έχει πατώσει στην Ευρώπη το εκπαιδευτικό μας σύστημα!

Στις τελευταίες θέσεις του πλανήτη το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας!

Στην 33η θέση κατατάσσεται η χώρα μας ως προς την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού της συστήματος σύμφωνα με το Ίδρυμα Economist Intelligence Unit for Pearson.

Σε σύγκριση με το 2012 η Ελλάδα έχασε δυο θέσεις αφού τότε είχε καταλάβει την 31η θέση σε σύνολο 40 χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επιμέρους κατηγορίες του μορφωτικού επιπέδου η Ελλάδα βρίσκεται στην 35η θέση σε σύνολο 40 χωρών ενώ στις γνωστικές δεξιότητες κατατάσσεται 33η.

Το κορυφαίο εκπαιδευτικό σύστημα το έχει για το 2014 η Νότια Κορέα, ενώ ακολουθούν Ιαπωνία και Σιγκαπούρη και Χόνγκ Κόνγκ. Η Φιλανδία υποχώρησε από την πρώτη θέση του 2012 και βρέθηκα στην 5η θέση συνεχίζοντας όμως να παραμένει η χώρα με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος η πτώση της Φιλανδίας αποδίδεται στις επιδόσεις των μαθητών στο διαγωνισμό PISA.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε την 6η θέση του 2012. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Πολωνία.

Σε χειρότερη θέση συγκριτικά με την Ελλάδα, βρίσκονται η Τουρκία, η Ταϊλάνδη, η Κολομβία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδονησία. Οι γειτονικές χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία βρίσκονται λίγο πιο πάνω από την Ελλάδα αφού καταλαμβάνουν η μεν Βουλγαρία την 30η θέση και η Ρουμανία την 31η.

Η κατάταξη των χωρών ως προς το εκπαιδευτικό τους σύστημα πραγματοποιείται με βάση τις γνωστικές δεξιότητες και το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών σε 40 χώρες ενώ τα στοιχεία εξάγονται από τα αποτελέσματα των ερευνών PISA, Timss, Pirls μαζί με στατιστικά στοιχεία και κοινωνικοοικονομικούς δείκτες.

Στα συμπεράσματα της έρευνας τονίζεται ότι για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των επιδόσεων των μαθητών πέρα από τους δασκάλους, την αυτονομία και τη λογοδοσία (accountability) σημαντικοί παράγοντες είναι το ενδιαφέρον των μαθητών καθώς κι η ενθάρρυνση των γονιών τους.

Επίσης, τονίζεται ότι η βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων είναι εφικτή γεγονός που διαπιστώνεται από την τελευταία έκθεση της PISA όπου 45 χώρες βελτίωσαν την απόδοσή τους σε τουλάχιστον ένα μάθημα.

1.     South Korea
2.     Japan
3.     Singapore
4.     Hong Kong-China
5.     Finland
6.     United Kingdom
7.     Canada
8.     Netherlands
9.     Ireland
10.  Poland
11.  Denmark
12.  Germany
13.  Russia
14.  United States
15.  Australia
16.  New Zealand
17.  Israel
18.  Belgium
19.  Czech Republic
20.  Switzerland
21.  Norway
22.  Hungary
23.  France
24.  Sweden
25.  Italy
26.  Austria
27.  Slovakia
28.  Portugal
29.  Spain
30.  Bulgaria
31.  Romania
32.  Chile
33.  Greece
34.  Turkey
35.  Thailand
36.  Colombia
37.  Argentina
38.  Brazil
39.  Mexico
40.  Indonesia

 

Posted in ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *