Έξι ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στα κορυφαία 800 του κόσμου!

Σύμφωνα με το νέο διεθνή πίνακα κατάταξης Πανεπιστημίων της εταιρίας «QS», έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 800 κορυφαίων του κόσμου.

Για πρώτη φορά, πρώτο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το οποίο έχει βελτιωθεί σε τέσσερις από τους έξι τομείς που χρησιμοποιούνται στη μεθοδολογία κατάταξης της QS: ερευνητικές παραπομπές ανά πανεπιστήμιο, αναλογία φοιτητών, ακαδημαϊκή φήμη και φήμη εργοδοτών.

Όλα τα ελληνικά ιδρύματα, σύμφωνα με την QS, είτε διατήρησαν είτε βελτίωσαν τη θέση τους στη διεθνή κατάταξη σε σχέση με πέρυσι, αλλά στην Ελλάδα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την πρώτη θέση έπεσε φέτος στην τρίτη. Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, όπως και πέρυσι, παραμένει το δεύτερο καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Αναλυτικότερα, τα ελληνικά πανεπιστήμια φέτος έχουν τις εξής θέσεις στον διεθνή πίνακα κατάταξης:

    2014        2013                      ΑΕΙ
441-450   501-550  Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
451-460   491-500  Πανεπιστήμιο Κρήτης
461-470   471-480  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
491-500   501-550  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
601-650   601-650  Πανεπιστήμιο Πατρών
   701+        701+    Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη είναι για τρίτη χρονιά το ΜΙΤ των ΗΠΑ, με δεύτερο το Κέμπριτζ, τρίτο το Imperial College του Λονδίνου, τέταρτο το Χάρβαρντ και πέμπτο της Οξφόρδης. Ο πίνακας κατάταξης βασίζεται σε έξι δείκτες: ακαδημαϊκή φήμη (40%), φήμη εργοδότη (10%), αναλογία πανεπιστημιακών φοιτητών (20%), παραπομπές ανά πανεπιστήμιο (20%), διεθνείς φοιτητές (5%) και διεθνές πανεπιστήμιο (5%).

Η Ελένη Μπώλου, μάρκετινγκ μάνατζερ της QS, συμπλήρωσε ότι «η επίδοση των (ελληνικών) πανεπιστημίων παραμένει πολύ δυναμική, αφού κατάφεραν να βελτιώσουν την καλή θέση που είχαν σχετικά με πέρσι. Η ελληνική οικονομία δεν είναι τέλεια, η επένδυση στην επιστήμη παραμένει ελάχιστη, όμως το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια παραμένουν δυνατά, δείχνει ότι δουλεύουν πραγματικά σκληρά για να εκπληρώσουν την αποστολή τους».

Κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια, όπως της Οξφόρδης, το UCL, το Imperial College, το King's College, το Duke και πολλά άλλα, θα έλθουν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του «QS World Grad School Tour» για να βρουν αποφοίτους υψηλού επιπέδου, που θα παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους για μεταπτυχιακά.

Συνολικά, πάνω από 40 πανεπιστήμια του κόσμου θα συμμετάσχουν στην «QS World Grad School», τη μεγαλύτερη έκθεση για μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν υπευθύνους εγγραφών κορυφαίων διεθνών πανεπιστημίων, στην Αθήνα τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου και στη Θεσσαλονίκη στις 21 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφή στην εκδήλωση, στη διεύθυνση: topuniversities.com/events.

Ο Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS χρησιμοποιείται ως δείκτης για τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, από το 2013.

Posted in ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *