Έκθεση μαθηματικών χειρογράφων για την απόδειξη του Πυθαγορείου θεωρήματος

Εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου στις 24 Νοεμβρίου

Μια πρωτότυπη έκθεση, με τίτλο «Αποδεικνύοντας το Πυθαγόρειο Θεώρημα- Καλλιγραφικές απεικονίσεις του Παύλου Μωραΐτη» εγκαινιάζεται στις 24 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Πρόκειται για μια έκθεση μαθηματικών χειρογράφων που δημιουργήθηκαν με αφορμή την απόδειξη του Πυθαγορείου Θεωρήματος από διάφορους μελετητές από όλο τον κόσμο. Ο Παύλος Μωραΐτης (1937-2010), ένας Αλεξανδρινός καλλιγράφος μελετητής, κατά τη διάρκεια της ζωής του απεικόνισε, με ύφος που παραπέμπει σε κλασικά χειρόγραφα, περισσότερες από 140 αποδείξεις από τις 400 περίπου καταγεγραμμένες αποδείξεις του θεωρήματος. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επίσης και άλλα χειρόγραφα που έχουν να κάνουν με την Αίγυπτο, την αρχαία Ελλάδα, τα μαθηματικά, την αστρονομία και την επιστήμη γενικότερα. Τα χειρόγραφα έχουν ζωγραφιστεί σε διάστημα 20 ετών σε βαμβακερό χαρτί με τη χρήση πληθώρας υλικών.
Στόχος του καλλιγράφου ήταν να κάνει ελκυστικά τα θέματα των μαθηματικών και της επιστήμης, ώστε να γίνουν πηγές έμπνευσης για σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό.
Στα εγκαίνια (στις 18:00) θα προβληθεί σχετικό βίντεο που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Παπαχριστόπουλος, ενώ την έκθεση επιμελήθηκε ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης.
Η έκθεση θα έχει διάρκεια από 24 Νοεμβρίου έως 31 Ιανουαρίου 2015, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ θα πλαισιωθεί από μαθήματα καλλιγραφίας για παιδιά και ξεναγήσεις για σχολεία

Posted in ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *